Miód w Kuchni

Miód pszczeli kuchnia miodowa

 

Miód pszczeli  wykorzystują kuchnie całego świata do wyrobu słodyczy, sosów, marynat lub jako dodatek do mięs. Każdy miód ma swoisty smak i aromat używając miodu pszczelego do potraw jako przypraw należy się zapoznać z jego smakiem gdyż słodki miodek jest gorzkim przysmakiem jak miód gryczany znów aromatyczny lipowy swym intensywnym aromatem może sprawić że popsuje smak kremu na ciasto

 

Najczęściej miód pszczeli służy jako dodatek do pieczywa

 

Miodem pszczelim nie tylko polewa się pieczywo ale wyśmienicie smakuje z białym serem czy polane naleśniki czy racuchy

 

Do tego też najlepiej nadaje się miód płynny lub kremowany .Miód kremowany – jest to naturalny miód pszczeli poddany powolnemu mieszaniu przez co uzyskuje się z patoki lub krupca masę miodową . Kremowanie miodu nie zmienia jego właściwości odżywczych czy leczniczych . prawdziwy miód pszczeli poddany mechanicznej obróbce staje się puszysty o konsystencji maślanej   nie ulega krystalizacji i jest miękki przez co jest  w znacznym stopniu lepszy do smarowania pieczywa jak również wypieków zimnych nie spływa

Miód pszczeli służy zarówno do słodzenia napoi ciepłych poniżej 40 stC jak i zimnych orzeźwiających

 

W zimowe wieczory doskonale sprawdza się letnia  herbata lipowa (z kwiatu lipy ). dodamy do niej miód pszczeli spadziowy   i cytrynę, będzie ona nie tylko rozgrzewającym napojem, ale również wzmocni nasz organizm. i wyleczy każdy stan zapalny jamy ustnej
miód pszczeli

http://www.pasiekaambrozja.pl/nsklep/5-miod-pszczeli