Miód Leczy

 

Miód pszczeli

miód to produkt pszczeli


Wykazuje działania odżywcze, odtruwające, uodparniające, regulujące, lipostabilne, przeciwbakteryjne i słabo cytostatyczne. Działania te warunkują wchodzące w skład miodu węglowodany, enzymy, makro i mikroelementy, a także witaminy. Glukoza i fruktoza jako łatwo przyswajalne cukry proste odgrywają główną rolę w procesach odtruwających wiążąc produkty przemiany materii w łatwo rozpuszczalne w wodzie kompleksy wydalane następnie z moczem. Ma to bardzo ważne znaczenie u osób pracujących w środowisku o dużym zapyleniu, a także narażonym na przemysłową lub spalinową ekspozycję metali ciężkich, szczególnie ołowiu. Miód jest bardzo istotnym czynnikiem środowiskowej prewencji ekologicznej.

O przeciwbakteryjnym działaniu miodu decydują zawarta w nim związki białkowe zwane inhibinami, obecne szczególnie w miodach ze spadzi iglastej, spadziowo ? nektarowych a także w miodzie gryczanym i lipowym. Te walory przeciwbakteryjne są istotne w leczeniu schorzeń jamy ustnej, zębów, chorób dróg oddechowych, a także skóry. Miód stosujemy zarówno wewnętrznie jak i zewnętrznie, bowiem przyspiesza on gojenie się ran, oparzeń, owrzodzeń żylakowych podudzi, a także leczy alergiczne wypryski i egzemy. Gama schorzeń w których obserwujemy pozytywne efekty podawania miodu jest dość szeroka. I tak jest on przydatny w leczeniu zapaleń i zmętnienia rogówki, zmętnienia ciałka szklistego, a także w początkach katarakty. Podawany jest w postaci wodnych roztworów w kroplach lub jako kompresy. W schorzeniach mięśnia sercowego miód wzmacnia siłę skurczu i wydolność. mięśniową , reguluje akcje serca i poprawia jego ukrwienie poprzez rozkurcz naczyń wieńcowych.. Działa również diuretycznie i obniża ciśnienie krwi. Działania te są możliwe dzięki występującym w miodzie cukrom prostym, to jest glukozie i fruktozie, a także acetylocholinie i biopierwiastkom.

Miód reguluje akcje serca i poprawia jego ukrwienie poprzez rozkurcz naczyń wieńcowych. Działa również diuretycznie i obniża ciśnienie krwi. Działania te są możliwe dzięki występującym w miodzie cukrom prostym, j glukozie i fruktozie, a także acetylocholinie i biopierwiastkom.

W chorobach nerek miód działa moczopędnie i eliminuje produkty przemiany materii, a zwiększając filtrację zapobiega powstawaniu złogów. W chorobach krwi, głównie w niedokrwistości i niedoborze żelaza korzystnie działa miód spadziowy, który zawiera, 4 razy więcej żelaza niż miody nektarowe powodując wzrost hemoglobiny.

Również w schorzeniach psychicznych takich jak: schizofrenia, apatia, czy depresja podawanie dużych dawek miodu daje pozytywne efekty porównywalne z efektami uzyskiwanymi po elektrowstrząsach..

Odżywcze walory miodu wykorzystywane są w poprawianiu kondycji psychiczno-fizycznej u ludzi wykonujących odpowiedzialne zawody i narażonych na ciągły stres np.: pilotów, nurków czy kontrolerów lotów a także sportowców: ciężarowców, miotaczy czy maratończyków.

Szerokie możliwości prewencyjno ? lecznicze miodu dają pełną podstawę do bardziej powszechnego stosowania go w codziennej praktyce medycznej, bo jak wykazują liczne przykłady jest on w wielu przypadkach ostatnią szansą ratującą zdrowie, a nieraz i życie chorego. Na potwierdzenie tego warto przytoczyć fragment artykułu jaki ukazał się we wrześniu 2000 roku w 1 numerze ogólnopolskiego czasopisma ?Świat Farmacji? pod znamiennym tytułem ?Nowe odkrywanie miodu?. Cytuję:

?właściwości lecznicze miodu przypomniane zostały przez media w Wielkiej Brytanii w związku z historią leczenia ran pewnego nastolatka. Wskutek ciężkiego zatrucia krwi i infekcji skóry lekarze musieli amputować mu obie nogi. Gdy infekcja mimo amputacji rozszerzyła się dalej jedna z pielęgniarek opiekujących się chłopcem zaczęła leczyć rany miodem. Postępy infekcji zostały zatrzymane. Po 20 miesiącach nastąpiło całkowite wyleczenie. Profesor Peter Molan z Nowej Zelandii stwierdził, że nie jest to dla niego zaskakujący przypadek. Molan wymienia długą listę właściwości leczniczych miodu: hamuje stany zapalne, działa antybakteryjne, usuwa ropę i martwą tkankę, oraz wychwytuje wolne rodniki. Ponadto wpływa na szybsze narastanie nowej, zdrowej tkanki. Miód lepiej goi rany niż wiele środków chemicznych stosowanych obecnie w szpitalach. Być może nastolatek z Wielkiej Brytanii nie musiałby być poddany amputacji gdyby od początku był leczony miodem?.

Autor dr Jerzy Gala

Połączenie miodu, cytryny i cebuli jest doskonałym rozwiązaniem dla naszego układu oddechowego. Dodatkowo wzmacnia układ odpornościowy i pomaga w zapobieganiu wielu chorobom takim jak kaszel czy nieżyt nosa:

  • cebula — działa moczopędnie, przeciwzapalnie przeciwbólowo, wykrztuśnie, posiada właściwości przeciwreumatyczne i przede wszystkim jest naturalnym antybiotykiem.
  • Cebula ma moc zwalczania wirusów, bakterii i innych mikroorganizmów, które atakują organizm, powodując choroby.
  • Wysoka zawartość siarki, którą znajdziemy w cebuli, pomaga zwalczyć infekcje już od pierwszych objawów, ułatwiając wydalanie zalegającego śluzu, a tym samym oczyszczenie dróg oddechowych
  • cytryna — jest bogatym źródłem witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy i ułatwia walkę z infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi.
  • Cytryna ma silne właściwości odtruwające, co sprzyja oczyszczaniu organizmu, ale i poszczególnych organów w tym między innymi płuc
  • miód — posiada właściwości antyseptyczne i antybiotyczne, które ułatwiają usuwanie zalegającego śluzu z dróg oddechowych. Miód jest idealny na kaszel i chore gardło jednocześnie zmniejsza powstałe podrażnienia i łagodzi uczucie bólu

Jak widzisz, te trzy znane od dawna składniki posiadają wiele leczniczych właściwości i korzystnie wpłyną na proces leczenia wszelkich dolegliwości dotykających układ oddechowy. Nie ważne czy jest to kaszel, astma czy zapalenie oskrzeli spożywaj regularnie syrop, a możliwą poprawę zaobserwujesz już po kilku dniach.

Cytryna-i-miód

Miód jako Afrodyzjak

Dodaje Witalności >

„>http://pszczelipark.pl/index.php/aktualnosci/view/Erotyka-i-miod.html