Miód Spadziowy

Miód Spadziowy


Miód Spadziowy zaliczany do najcenniejszych darów natury jako jeden z najwspanialszych Polskich miodów.

Miód Spadziowy w postaci płynnej tak zwanej (patoki) ma barwę od brązowej poprzez brunatną z odcieniem szarym lub zielonkawym do prawie czarnej, barwę tą zawdzięczamy mikroklimatowi lasu i mnożącemu się na igłach grzybowi o nazwie Sadzak.  Miód Spadziowy – z drzew Iglastych jest mało słodki o posmaku lekko gorzkawym, żywicznym i korzennym aromacie. Charakteryzuje się wysoką aktywnością bakteriobójczą, działa antyseptycznie, przeciwzapalnie oraz posiada zdolność przeciwdziałania promieniowaniu jonizującemu.

Po skrystalizowaniu miody spadziowe przybierają barwe ciemnobrazową z odcieniem szarym lub zielonkawym. Miody spadziowe charakteryzują sie dużą lepkością i większą gęstością (są cięższe) w porównaniu z miodami nektarowymi. Krystalizują trudno i nierównomiernie przyjmując postać drobnokrystaliczną lub grudkowatą – dotyczy to miodów o zabarwieniu jaśniejszym. Natomiast miody ciemnobrunatne mają konsystencje nie jednorodną

 

  

 

Miód spadziowy – z drzew iglastych pozyskiwany jest przez pszczoły ze spadzi roślin iglastych takich jak: jodła świerk, sosna i modrzew. W składzie miodu spadziowego znajdują się zazwyczaj niewielkie ilości miodu nektarowego. W Polsce przeważają miody ze spadzi jodłowej i świerkowej.

 

Małe co nie co o producentach spadzi

 

Pochodzenie miodu spadziowego  zawdzięcza się głównie owadom zwanych  mszycami  i czerwcami , których otwór gębowy uzbrojony jest w narządy kłująco-ssące, służące do przekłuwania liści a u drzew iglastych szpilek, szczególnie w miejscach dopływu soku roślinnego. W soku roślinnym poza wodą jest wiele cukrów. Jest też i białko stanowiące główny pokarm mszyc i czerwców. Zawartość białka w sokach jest bardzo niska, dlatego owady te, aby zaspokoić swe zapotrzebowanie, spożywają wielkie ilości soków roślinnych. Niestrawioną ich resztę a głównie cukrów  wydzielają kropelkami na zewnątrz w postaci spadzi, przerabianej przez pszczoły na miód. pszczoły zlizując słodką ciecz znoszą ja do ula  gdzie poprzez odparowanie nadmiaru wody i dodanie enzymów składują ją w plastrach jako pokarm dla siebie i poszywają cieniutką warstwą wosku

 

Suski miód Spadziowy z Drzew Iglastych

Suski Miod Spadziowy z drzew Iglastych

Naklejka 135x55 mm - Suski miód spadziowy miód spadziowy . miód-spadziowy miód spadziowy