Pyłek Pszczeli / Pierzga




                                                                          Pyłek Pszczeli




Pyłek pszczeli jest produktem zbieranym przez pszczoły zbieraczki z pylników roślin. kwitnących ich części  Skład i właściwości odżywcze są w dużej mierze zależne od gatunku rośliny z której jest zbierany, najcenniejszy jest pyłek zbierany przez pszczoły z kwiatów rosnących w czystych warunkach jak Kwiaty Miniszka lekarskiego, Akacji  ziół porastających obrzeża lasów ,innym czynnikiem na wartość pyłku czy pierzgi  ma   a k rodzaj gleby na której rośnie ta roślina, wilgotność powietrza, ilość opadów atmosferycznych itd. Pszczoły zbieraczki pobierają pyłek z rośliny, zwilżają go śliną i miodem zabranym z ula formują w postaci pakietów na trzeciej parze odnóży w specjalnych koszyczkach. Pakiety te nazywane są przez pszczelarzy „obnóżami pyłkowymi”. Następnie pszczoły zanoszą te obnóża do ula gdzie następne pszczoły odbierają go, mieszają ze śliną, miodem i układają w komórkach w odpowiedniej części plastra udeptując , wypełnioną komórkę pokrywają cienką warstwą miodu. W wyniku panujących wewnątrz takiej komórki procesów powstaje kwas mlekowy, który konserwuje pyłek i w ten sposób powstaje pierzga, która jest podstawowym źródłem składników pokarmowych i energetycznych dla rodziny pszczelej. Zebranie jednej pary obnóży pyłkowych wymaga odwiedzenia przez pszczołę paruset  kwiatów.



Pierzga choć nie tak słodka jak miód pszczeli , od dawna  wykorzystywana była w fitoterapii i kosmetyce jak również medycynie . Jest bogata w cenne związki bioaktywne takie jak  witaminy czy minerały .Pierzga jest pyłkiem kwiatowym w postaci obnóży złożonym przez pszczołę zbieraczkę do komórki plastra i zmieszanym przez pszczołę ulową z wydzieliną gruczołów ślinowych oraz miodem. Całość jest dokładnie ubita w celu zabezpieczenia przed dostępem powietrza, i pokryta cienka warstwą miodu  W warunkach beztlenowych mieszanina pyłku, miodu i śliny pszczół ulega fermentacji mlekowej, dzięki której pierzga konserwuje się i przybiera postać łatwo strawnej masy.


Właściwości i zastosowanie pyłku kwiatowego:

1. Środek odżywczy, wzmacniający, poprawiający samopoczucie, energetyzujący.
2. Reguluje pracę jelit, działa przeciwzapalnie.
3. Pobudza łaknienie u dzieci.
4. Poprawia przemianę materii, przemianę tłuszczową.
5. Zwiększa odporność organizmu.
6. Chroni przed skutkami niedotlenienia.
7. Obniża poziom cholesterolu.
8. Działa pozytywnie w stanach zapalnych gruczołu krokowego.
9. Poprawia przyswajanie żelaza.
10. Chroni wątrobę przed szkodliwym wpływem toksyn.



Właściwości i zastosowanie pierzgi:

1. Działa antybiotycznie.
2. Środek odżywczy wzmacniający, szczególnie po ciężkich chorobach, przy dużym wysiłku fizycznym i psychicznym.
3. Stosowana przy niewydolności układu pokarmowego, owrzodzeniach i chorobach jelit.
4. Stosowana przy niedostatecznym łaknieniu.
5. Stosowana dla poprawy odporności.