Miód Mniszkowy

Miód Mniszkowy

Król majowych miodów powstaje z nektaru powstałego w kwitnącej części Mniszka Lekarskie gdy nektar pojawi się w kwiatostanie kwiaty masowo są odwiedzane przez pszczoły

Miód Mniszkowy – Należy do bardzo szlachetnych i niekiedy trudny do zdobycia, niektórzy nazywają go miodem majowym, wytwarzany przez pszczoły  z nektaru mniszka lekarskiego Teraxacum officinale potocznie zwanego mleczem polnym. Miód Mniszkowy ma jasnożółty kolor, delikatny smak i mocny wyczuwalny aromat podobnie jak kwiaty, działa dobroczynnie na wątrobę i cały układ pokarmowo-trawienny, zalecany jest przy długotrwałym przyjmowaniu leków jako środek osłonowy, miód mniszkowy leczy stany zapalne nie tylko żołądka ale również zapobiega stanom zapalnym wątroby, przewodów i woreczka żółciowego jak również przy niestrawnościach i zaburzeniach pracy nerek.Miód mniszkowy stanowi ponadto cenne uzupełnienie kuracji wspomagającej leczenie schorzeń reumatycznych, niedokrwistości z niedoboru żelaza i stanów wyczerpania psychofizycznego.

 

 

Krystalizuje szybko przybierając drobnokrystaliczną konsystencję.

                                                                                                              miód mniszkowy

http://www.pasiekaambrozja.pl/nsklep/5-miod-pszczeli